Állagjavítók a gluténmentes konyhában
Paleolit Konjac liszt 100g
Paleolit Útifű maghéj liszt 200g
Fibriya Zselésítő és sütési állagjavító 100g
Igazi varázslat a mindenmentes konyhában: azonnal zselésít, sűrít, állagot javít!
Paleolit Útifű maghéj 85% 400g
Fibriya Xantán gumi 200g
Nature Cookta Útifű maghéj liszt 250g
Nature Cookta Útifű maghéj 300g
NoCarb Zselésítő alappor gumicukorhoz 100g
Vita2You Xantán gumi 250g
Wolfberry Xantángumi 100g
Szafi Reform Útifűmaghéj 250g
Szafi Reform Konjakgumi (Konjac liszt) 100g
Vásárlóink visszajelzései
A glutén rugalmasságot biztosító képességeinek pótlása gluténmentes süteményekben:
A búzalisztes tészta rugalmasságát a benne található glutén adja. A glutén egyfajta "ragasztóként" viselkedik a tésztában: a gliadin és a glutenin fehérjék víz és gyúrás hatására rugalmas hálót alkotnak, amely megköti a vizet és biztosítja a tészta formázhatóságát. Ezért tudunk búzalisztből és vízből olyan nyújtható, gyurmaszerű tésztát készíteni, amely könnyedén formázható, rugalmas és stabil.
A gluténmentes lisztek, magőrlemények azonban nem tartalmaznak glutént, így a tésztájuk egészen másként viselkedik: inkább finom masszát alkotnak, ami nem formázható, ezért nem tudunk belőlük nyújtható, tekerhető vagy akár fonható tésztát készíteni. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljük, és akár mandulalisztből is készíthessünk például kiflit, fonott kalácsot vagy akár kakaós csigát, érdemes olyan állagjavítókat is használni, amelyek képesek a glutén fizikai tulajdonságait pótolni. Így bármilyen klasszikus péksüteményt elkészíthetünk gluténmentes változatban, akár ketogén és paleo diétába is beilleszthető lisztfélékből.
Ebben lehetnek segítségünkre az olábbi természetes alternatívák, mint a jól ismert xantán, guarmagliszt, konjac liszt, valamint az útifű maghéj és annak őrleménye. Ezek az összetevők sűrítő, vízmegkötő és rugalmasságot biztosító képességeikkel elősegítik, hogy a gluténmentes tészták jobban kezelhetők és stabilabbak legyenek.