Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Melyik gluténmentes lisztféle mire jó?

Reformlisztek felhasználási módja

A döntést meghozni nem is olyan nehéz, hogy leszámolunk a cukor és finomliszt fogyasztással! Az igazi kihívással akkor szembesülünk, amikor ezek helyett választanánk valamilyen egészséges alternatívát. A probléma nem az, hogy ne lenne alternatíva, hanem ennek épp az ellenkezője: temérdek sok lisztféle létezik, melyek egészségesek, ízletesek, táplálóak és még fogyókúrába is beilleszthetőek, de kezdő életmódváltóként ez a nagy-nagy kínálat a bőség zavarát okozhatja.

A reform lisztek mind egyedi tulajdonságokkal bírnak, és kissé máshogyan működnek, mint a búzaliszt. Ízviláguk, aromájuk is egyedi. Minden gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú lisztnek megvan a maga “fő szakterülete”, ahol igazán jól teljesít függően attól, hogy nedvesség hozzáadása esetén hogyan viselkedik, ugyanis van, amelyik kevesebb vizet köt meg, és vannak olyanok is, amelyeknek igazán nagy a vízfelvevő képessége, de olyanok is vannak, amik zselés állagot képeznek. Ízüket tekintve pedig egyes alternatív lisztfélék leginkább édes süteményekhez ideálisak, mások pedig sós tésztákhoz a legjobbak, de a legtöbb univerzális ilyen szempontból. Vannak, amik főzelékek, szószok sűrítéséhez is tökéletesek, és vannak, amik gluténmentes kenyerekhez kifejezetten passzolnak. Ami közös a lent bemutatott lisztfélékben, hogy mind fogyasztható nyersen is, nem okoznak emésztési problémákat ilyen formában. 

Íme 9 féle reform liszt, melyek mind alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes lisztfélék!

A maglisztek fogyasztásának sok előnye van, például gazdagok tápanyagokban, magas a rosttartalmuk, és alacsony a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy lassabban emelik meg a vércukorszintet. Gluténmentesek, tehát cöliákiával élők is használhatják ezeket az alapanyagokat. 

Kókuszliszt:

• Ez a sokoldalú lisztféle kiválóan használható sütéshez és főzéshez is egyaránt.
• Aromájával leginkább édes süteményekhez passzol. Különösen jó állagú piskóta süthető vele.
• Mivel rendkívül magas a vízmegkötő képessége, ezért kevesebb is elég belőle, mint amennyi például mandulalisztből kellene.
• Müzlik, turmixok, smoothie-k rosttartalma növelhető vele.

Mandulaliszt

• Tökéletes választás édes és sós süteményekhez egyaránt, de leginkább édes süteményekben remekel.
• Alacsony szénhidráttartalmú kenyerek sütéséhez is ideális.
• Édeskés krémlevesekben (például gyümölcsleves) nagyon jó alternatíva sűrítésre.

Lenmagliszt:

• Enyhén diós aromájával elsősorban sós ételekhez, kenyerekhez illik, de piskóta-félékben is használható (almával vagy kakaóval párosítva igazán különleges sütik készülhetnek belőle).
• Magas rosttartalma miatt rendkívül nagy mennyiségű nedvességet tud felvenni, így adagolása gazdaságos, kevés is elég belőle.
• Ideális levesekhez és főzelékekhez, de szénhidrátcsökkentett kenyérhez is páratlan választás!

Szezámmagliszt

• Az egyik legjobb lisztféle gluténmentes kenyerekhez, pizzatésztákhoz, sós péksüteményekhez, kekszekhez.
• Sós ízekhez passzol, de ínyencek próbálhatják például csokival párosítani is süteményekben.
• Panírmorzsaként is kiválóan alkalmazható.
• Nincs túl erős szezám íze, lágy a zamata.

Bambuszrostliszt

• Semleges ízű, mellékízektől mentes lisztféle, így nagyban hasonlít a búzalisztre. 
• Széles körben felhasználható lisztféle.
• Sós és édes ételekben is jól szerepel.
• Kenyérfélék sütéséhez kiváló, és főzelékekhez, levesekhez tökéletes.
• Nagy mennyiségű nedvességet tud felvenni, így alkalmas ételeink sűrítésére is.

Útifű maghéj liszt:

• Magas rosttartalmának köszönhetően hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így fogyókúrás étrendben is kiváló választás.
• Az útifű maghéj nagyszerű zselésítő képességgel bír, ezért tojásmentes süteményekhez különösen jó választás.
• Főzelékek és krémlevesek sűrítéséhez is ideális. 
• Más lisztekhez keverve segíti a gluténmentes tészták tapadását, gyúrhatóságát.

Chia magliszt:

• A chiamag tápanyagokban elképesztően gazdag alapanyag, lisztje is roppant egészséges.
• Ideális tojás helyettesítésére sós és édes süteményekben egyaránt.
• Mellékízektől mentes lisztféle, ami szénhidrátcsökkentett kenyerek sütéséhez is tökéletes más gluténmentes lisztekkel keverve.

Tökmag liszt:

• Egyedi aromája illik édes és sós süteményekhez is, de krémlevesek rosttartalma is növelhető vele. 
• Legjobb választás pizzatésztához, pogácsához, kenyérhez vagy zsemléhez.
• Mivel színe zöldes, az ételeket is kissé megszínezheti, így érdemes olyan esetekben használni, amikor ez nem zavaró. 

Szőlőmagliszt:

• A szőlőmagliszt más néven szőlőmag őrleményként is ismert, és nem csak gluténmentes lisztféleként használják, hanem étrendkiegészítőként is fogyasztják a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt.
• Bármilyen ételhez vagy italhoz hozzáadható, de kenyér sütéséhez egyszerűen nagyszerű!
• Íze a kevésbé érett szőlőre emlékeztet, tehát nem édes, inkább kissé savanykás.

Nézd meg egészséges lisztféléinket a Reformlisztek, tészták kategóriánkban!

 

Csak óvatosan, ha módosítani szeretnél reformlisztet tartalmazó recepteken!

Kreatívnak lenni ér, de csak körültekintően!

Rengeteg nagyszerű gluténmentes, reform lisztes receptet lehet találni a neten. Számos gasztroblogger igyekszik elárasztani finomabbnál finomabb, és egészséges sütemény receptekkel az internetet és a közösségi média felületeit. Még a tapasztaltaknak is sokszor szinte mérnöki munka kidolgozni a legjobb arányokat a legízletesebb, legszebb, legszuperebb állag elérése érdekében, nem ám csak találomra öntözik össze a hozzávalókat, éppen ezért mindenkinek van egy rémálma: hogy a receptjükben megadott típusú lisztet valaki mással helyettesíti. Ennek ugyanis az lehet az eredménye, hogy a produktum a kukában végzi. Aki rutinosan használ már alacsony szénhidráttartalmú diéta és/vagy gluténérzékenység miatt reform liszteket, az tudja, hogy szinte mindegyik fajta liszt máshogy viselkedik. Nagyon eltérő tulajdonságúak, ezért Vannak bizonyos szempontok, amiket nem árt szem előtt tartani ezek alkalmazása során.

Minden lisztnek más a vízfelvevő képessége, így a gluténmentes receptekben megadott lisztek fajtáján és mennyiségén változtatni nagy rizikót hordoz magában. Búzaliszt sem váltható ki 1:1 arányban akármilyen más lisztfélével, ugyanígy a reform lisztek variálása sem szerencsés: például, ha egy receptben 100 g mandulaliszt van, azt semmi esetre sem szabad 100 g kókuszliszttel helyettesíteni, ugyanis a kókuszliszt jóval több nedvességet szív fel!

A reform lisztek keverhetőek egymással, de keverék alkalmazása esetén is fontos a receptben megadott mennyiségeket betartani, ha nem szeretnénk túl kemény, száraz vagy épp túlságosan nedves tésztát kapni.

A gluténmentes lisztek nem képeznek olyan ruganyos tésztát, mint amelyek glutént tartalmaznak! Ha nyújtható, gyúrható tésztát szeretnénk kapni például mandulalisztből, akkor szükség lesz valami kiegészítőre, ami ruganyossá tudja tenni: erre alkalmas az útifűmaghéj, a xantán, guar gumi, de a konjac liszt is.

Nézd meg reform összetevőket tartalmazó receptjeinket!

Vissza ide: Tudástár
Az oldal tetejére