Leírás
Fibriya Xantán gumi a gluténmentes konyha titkos fegyvere
A xantán a gluténmentes sütés és főzés során szinte varázsszerként működik: 1-2 teáskanál xantán ugyanis a maglisztekből készült tésztáknak is puha, rugalmas állagot kölcsönöz.
Fogalmad sincs, hogyan készíthetnél ketogén diétás kakaós csigát vagy akár bejglit mandulalisztből, kókuszlisztből vagy bambuszrostból? A megoldás egyszerű: kombináld a maglisztet vagy rostőrleményt kevés xantánnal, és máris rugalmas, könnyen formázható tésztát kapsz sűrű massza helyett. Szószokat és desszerteket is sűríthetsz vele, nagyon kis mennyiségben is tökéletesen krémesít, főzés nélkül is.
Mi az a xantán gumi és miért nélkülözhetetlen?
A xantán egy 100% növényi eredetű, fermentációval előállított sűrítő- és állagjavító, prémium alapanyag, ami nélkülözhetetlen a gluténmentes és low carb diétás konyhában. Stabilizátorként, kötőanyagként és sűrítőként használjuk.
- Gluténmentes sütésnél: a xantán gumi teszi a maglisztből készült tésztát rugalmasabbá, könnyebben formázhatóvá és kevésbé morzsálódóvá.
- Szószoknál és önteteknél: selymes, csomómentes állagot ad, ráadásul főzés vagy újramelegítés után is megőrzi a hatását.
- Fagylaltnál és desszerteknél: segít elérni a krémes, lágy textúrát.
Hogyan használd a Fibriya Xantánt?
- Gluténmentes süteményekhez: 100 g magliszthez keverj 1 teáskanál xantán gumit. A száraz alapanyagokhoz add, hogy egyenletesen eloszoljon.
- Szószokhoz és krémlevesekhez: literenként 3–4 g (teáskanálnyi) xantán gumit adj. Forralás nélkül, hidegen is besűríti.
- Fagylalthoz és desszertekhez: 300 g fagylaltmasszához 1 teáskanál xantán gumi elegendő, hogy krémes, lágy állagot kapj, jeges, kásás helyett.
Erre ügyelj a xantán használatánál:
A xantán elképesztően hatékonyan sűrít: amint nedvességgel találkozik, azonnal dolgozni kezd és gélt képez. Ha egyszerűen csak belekanalazod a folyadékba, könnyen előfordulhat, hogy masszív csomóvá áll össze. A megoldás egyszerű: mindig a folyadékot adagold fokozatosan, állandó keverés mellett a xantánhoz, és ne fordítva. Így csomómentes, sima és selymes krémet kapsz.
Ha lisztfélékhez használnád, érdemes először a receptben szereplő többi száraz alapanyaggal alaposan elkeverni. Így a tészta egyenletes, csomómentes lesz, a xantán pedig hibátlanul tudja kifejteni a hatását.
Miért válaszd a Fibriya Xantánt?
- 100% növényi eredetű, állati összetevőktől mentes
- Glutén-, szója-, élesztőmentes
- Magas minőségű, finom por állag
- Vegán és vegetáriánus étrendbe is illeszthető
- Megbízhatóan és hatékonyan működik állagjavítóként
Összetevők, tápértékek
Összetevők: 100% Xantán gumi (E415)
Allergéneket nem tartalmaz!
Átlagos tápérték | 100 g termékben |
---|---|
Energia | 193 kcal / 810 kJ |
Zsír | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 0 g |
- amelyből cukrok | 0 g |
Rost | 77,5 g |
Fehérje | 6 g |
Só | 0,1 g |