Útifű maghéjjal a formázhatóságért:
A gluténmentes lisztekhez érdemes xantán gumit adni, hogy a búzalisztes kelt tésztákhoz hasonlóan könnyen tudjuk formázni a mentes tésztát. De ha nincs kéznél xantán, és konjac (konjak) liszt sincs otthon, akkor az útifű maghéj is meg fogja tenni helyette. Az útifű maghéj vagy útifű maghéjliszt különösen erős gélképző hatással bír, ami részben hasonlít a xantán tulajdonságaira. Az útifű maghéjnak köszönhetően a tészta masszívabb, jobban összeáll. Egy szilikonos keverőkanállal vagy akár nedves kézzel is egész könnyen és szépen meg lehet formázni belőle a cipót, és nem folyik szét a nyers tészta.
Hozzávalók:
▪️ 100 g bambuszrost liszt
▪️ 70 g lenmagliszt
▪️ 15 g útifű maghéj
▪️ fél tasak sütőpor (8 g)
▪️ só
▪️ 4 tojás
▪️ 300 ml víz
Keverd össze egy tálban a hozzávalókat és óvatosan helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire a nyers tésztát. Formázd kézzel vagy szilikonos kanállal a kenyeret, majd vagdosd be, hogy a nedvesség távozni tudjon belőle sütés közben. Megszórhatod magvakkal, akár szezámmaggal a tetejét.
Sütés: 160 fokon 1 óra (alul-felül sütéssel, légkeverés nélkül)
Mentsd el ezt a receptet a kedvenceid közé, ha tetszett! Fusd át a többi low-carb receptet is, és tárazz be az egészséges finomságokból!