Leírás
A hidegen sajtolt Nature Cookta Tökmagolaj készítésekor nem pörkölik a magokat, hanem ledarálják és hidegen sajtolják, ezáltal íze selymesebb lesz és értékes beltartalmi értéke is megőrződik. A konyhai alapanyaghoz a magokat olajtökből nyerik ki. A tökmagok színe az olaj zöldes színében is visszaköszön. Nagyszerű alapanyaga pogácsáknak, kenyereknek, és nem utolsósorban kiváló rágcsálnivaló is.
A tök történelme
Ennek a kultúrnövénynek a történelme több tízezer évre nyúlik vissza. Valószínűsíthető, hogy az 1500-as években a spanyolok hozták Európába. A hódítások alkalmával több szempontból is fontos főszereplő volt. Nem csak szuvenírként használták a hajóutak során, hanem ezzel az alapanyaggal főztek a hajók konyháin is. Az aztékok, az inkák és a maják kincse a 16. századra már minden kikötőben jelen volt. A tökfélék rendkívül nagy családdal rendelkeznek. Hazánkban az öt tökfajta közül az olajtök nemesítése tette lehetővé kivonatának széleskörű elterjedését. A mexikói növény változatos felhasználhatóságával vált a világ számos pontján nagyon népszerűvé. Oláh Miklós 1536-os írásában említést tesz arról, hogy Magyarországon a dinnyén kívül már akkor sok tököt is ültettek. Termesztésének az Őrségben nagy hagyománya van, minden évben tökfesztiválokat szerveznek változatos programokkal, vásárokkal.
Tökmagolaj a konyhában
A Nature Cookta Tökmagolaj nagyszerű ízesítője leveseinknek, főzelékeinknek, salátáinknak, tésztáinknak. A hidegen sajtolt olajból tehetünk pár cseppet a vanília fagyira, zöldségkrémbe egyaránt. Pikáns ízvilágát önmagában fogyasztva is élvezhetjük vagy pirítósra kenve a vaj helyettesítésére is használhatjuk. Ínyenc vendégváró falatkákat ízesíthetünk vele, ha zöldfűszerekkel, fokhagymával keverjük el. Ételeink tálalásakor a dekorációban is nagy segítségünkre lehet a Nature Cookta Tökmagolaj. Próbálja ki süteményeibe vagy a babgánica készítéséhez, karakteres telt ízét mindegyik ételnél kamatoztatja. A Nature Cookta Tökmagolaj hidegen sajtolt konyhai alapanyag, a stájer olajjal ellentétben készítésekor nem pörkölik meg a magokat.
Összetevők, tápértékek
Összetevők: 100% tökmagolaj
Átlagos tápértékadatok | 100g termékben: |
Energia | 3695 kJ/899 kcal |
Zsír | 99,8 g |
- amelyből telített zsírsavak | 21,13 g |
Szénhidrát | 0 g |
- amelyből cukrok | 0 g |
Fehérje | 0,2 g |
Só | 0 g |
A tökmagolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.