Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Időszakos böjt (intermittent fasting)

@kalivodatimi
Időszakos böjt angolul intermittent fasting
Szögezzük le, hogy a böjt nem egyenlő az éhségsztrájkkal.

Mi az a böjt?

A böjt célja egyáltalán nem az, hogy valaminek érdekében (akár a fogyás reményében) kínozzuk magunkat, hanem valamilyen okból kifolyólag tehermentesíteni tudjuk vele a szervezetünket, beindíthatunk méregtelenítő folyamatokat, és természetesen a fogyás is lehet áldásos mellékhatása a böjtnek, de a böjt sokkal jelentősebb dolog annál, mintsem fogyókúrás módszernek tekintsük. A böjt egy igen tág fogalom ráadásul, jelenthet teljes ételmegvonást, de korlátozódhat valamilyen ételcsoportokra is, vagy italokra, és tarthat pár óráig, de akár hónapokig is függően attól, hogy milyen fajta böjtről van szó. Elsődleges célja pedig az egészség és emésztés javítása.

Időszakos böjt és a fogyás

Az időszakos böjt, angol nevén Intermittent Fasting (IF) manapság gyakran része az egészségesen és tudatosan táplálkozók életmódjának. Ketogén diétával például gyakran kéz a kézben jár. Az időszakos böjt vagy időben korlátozott étkezés (IKÉ) az jelenti, hogy a nap bizonyos szakaszában nincs tápanyagbevitel, hanem az emésztőrendszer tehermentesítve van. Ennek köszönhetően a fogyás is beindulhat, hiszen a kalóriamegvonás a zsírraktárak felszabadítására ösztönzi a szervezetet, megnő a Norepinefrin hormon szintje, ami segíti a zsírégetést, és felgyorsul az anyagcsere. A böjti időszakban tartósan alacsony az inzulinszint, melynek köszönhetően a zsírégetés folyamata előtt szabad a pálya, tehát még akkor is segíthet a súlycsökkenésben, ha valójában nem feltétlenül erre lett kitalálva. Ám az időszakos böjt alkalmazása önmagában nem elegendő a sikeres fogyáshoz, de egészséges életmód részeként valóban hatásos lehet ezen a téren is, nagyszerű alapokat nyújt a sikeres fogyókúrához. Ráadásul a napi étkezés időablakba szorítása segíthet abban, hogy kevesebb kalóriát végy magadhoz a nap során, mintha bármikor engedélyeznéd magadnak az evést, így támogathat a napi kalóriabevitel csökkentésében is, ami ugyancsak hozzásegít a fogyáshoz, súlycsökkentéshez. Segít rendszert vinni a táplálkozásodba, ha egy bizonyos időszakban étkezel, azon kívül pedig csak vizet vagy egyéb kalóriamentes folyadékot veszel magadhoz. Szem előtt kell tehát tartanod, hogy ha szeretnéd a fogyást is az időszakos böjt egyik előnyeként élvezni, akkor az étkezési időablakon belül tudatosan kell táplálkoznod, mértékkel és okosan kell összeállítanod az étrendedet.

Hogyan lehet időszakos böjtölni?

Az időszakos böjt legelterjedtebb formája a 16:8, ami annyit tesz, hogy 16 egybefüggő órán át kalóriamegvonást alkalmazol, és napod során ételt egy 8 órás időszakon belül veszel magadhoz. Fontos, hogy egybefüggő időszakokról van szó, tehát a 16 órás böjti időszak alatt nincs kalóriabevitel. Sokaknak gondot okoz, hogy reggelente nincs étvágyuk, nehezükre esik reggelizni. Számukra nagyon egyszerű az időszakos böjt ezen formájának elkezdése, ugyanis ezután könnyű szívvel engedhetik el az „enni kellene” kényszerérzetet a reggeli, délelőtti órákban. Legyen ez a böjti időszak része, így ha az első étkezés délre esik, az utolsó pedig este 8 óra, az azon kívüli időszak az alvással töltött éjszakát is beleértve pont kiteszi a 16 órás böjt idejét.

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére