Leírás
Étkezési élesztő - inaktív élesztő finom pehely formájában, amely a vegán és más ételeket sajtra emlékeztető ízzel dobja fel
Az Étkezési élesztő egy népszerű vegán fűszer, amely inaktív élesztőt tartalmaz. A fő különbség az étkezési és a klasszikus élesztő között, amelyet elsősorban erjesztésre használnak, a pehely forma, az íz és a felhasználás. A Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőtörzsből készül, amely tele van hasznos tápanyagokkal. Az élesztőt először hagyják elszaporodni egy cukorban gazdag anyagban, például melaszban. Ezután megszárítják és körülbelül 40 °C-os hőmérsékleten felmelegítik. Ezáltal inaktiválódik, miközben megmarad a nagyszerű íze és a tápértéke.
A végeredmény, hogy kapunk egy finom pelyhet, amelyet nem kell hőkezelni, és a fűszerekhez hasonlóan közvetlenül az ételekhez adható. Az étkezési élesztő édes-sós ízű, amely kissé a dióra vagy a sajtra emlékeztet. Ezt a fajta élesztőt ezért gyakran nevezik vegán parmezánnak.
Hogyan használjuk az Étkezési élesztőt? Tökéletes módja a vegetáriánus, vegán és húsételek ízesítésének. Jól megy tésztákhoz, rizottókhoz, levesekhez és húsgombócokhoz, és gazdagítja a kuszkusszal, quinoával, bulgurral vagy gyógynövényes pestóval készült ételeket is. A krémeknek, mártásoknak vagy salátaönteteknek is előnyére válhat a hozzáadott íz. Hozzáadhatod a rántott ételekhez is, vagy használhatod a zsemlemorzsa helyettesítőjeként sütéshez. Végül, de nem utolsósorban, vegán sajtok és szószok készítéséhez is felhasználható.
Ennek a fűszernek a legnagyobb előnye az összetevőprofilja. Csaknem 50%-a növényi eredetű fehérjékből áll, ami segít a fehérjebevitelben. Nem feledkezhetünk meg a magas rosttartalomról sem, amely fontos az egészséges emésztés szempontjából. Ezenkívül az étkezési élesztőt egyéb hasznos tápanyagtartalma miatt is keresik.
Ezért biztosan helyet kap minden, az egészséges életmódot támogató ember konyhájában. Ajánlott vegetáriánusoknak, vegánoknak, de azoknak is, akik újszerű ízekkel módon szeretnék feldobni ételeiket. Ráadásul nem tartalmaz glutént, amit a lisztérzékenyek és mások is értékelni fognak, akik a gluténbevitelt szeretnék korlátozni.
Az étkezési élesztő előnyei
- fűszer inaktiv élesztőtartalommal
- finom pehely formájában
- élesztőből (Saccharomyces cerevisiae) készült
- sajtra emlékeztető édes-sós íze van
- magas a növényi eredetű fehérjetartalom
- rostban gazdag
- gluténmentes
- sajtos ízt ad az ételeknek
- alkalmas tészták, rizottó, kenhető és egyéb ételek ízesítésére
- vegán sajtok és szószok készítéséhez használják
- ideális megoldás, hogy feldobja az étrendet
- vegetáriánusnok és vegánok is fogyaszthatják
Összetevők, tápértékek
Összetevők
Szárított inaktív élesztő - pehely ( Saccharomyces cerevisiae).
Tápérték táblázat
Tápértékek | 100 g | *RBÉ |
---|---|---|
Energiatartalom | 1405 kJ / 335 kcal | 16,7 % |
Zsír | 5 g | 7,1 % |
ebből telített zsírsavak | 1,75 g | 8,8 % |
Szénhidrát | 14 g | 5,4 % |
ebből cukor | 9 g | 10 % |
Rost | 20 g | - |
Fehérje | 49 g | 98 % |
Só | 0,5 g | 8,3 % |
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal)
Figyelmeztetés
Száraz, maximum 25°C-os helyen tárolandó. Óvd a fagypont alatti hőmérséklettől és a közvetlen napfénytől.
Allergén figyelmeztetés: az allergén anyagok az összetevők listájában vastag betűvel kiemelve.
A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról olvasható információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikáción alapulnak.
Mindent megteszünk azért, hogy teljeskörű tájékoztatást adjunk termékeinkről, azonban ha bármilyen kérdése, aggálya lenne, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, különösen akkor, ha bármilyen ételre, összetevőre allergiás vagy érzékeny. Az instrukciók betartásának elmaradásából és a nem megfelelő fogyasztásból eredő bármilyen károkért nem vállalunk felelősséget.