Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Segítség, tojásallergiám van!

@kalivodatimi
Tojáshelyettesítők, tojásallergia és intolerancia esetén.
A tojás tápláló és esszenciális aminosavakban gazdag, de tojásallergia vagy intolerancia esetén is léteznek alternatívák. Ismerd meg a tojásmentes étrendet!

A tojás a superfood-ok királya, ugyanis olyan kiemelkedően tápláló, hogy az anyatejen kívül nem igen ér a nyomába semmi más. Ez annak köszönhető, hogy a tojás az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van, emellett pedig első osztályú vitaminforrás, telis-tele van ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és mindezek mellett a tojás a legjobb kolinforrás. Akinek semmiféle egészségügyi oka nincs arra, hogy a tojásfogyasztást kiiktassa az életéből, az nagyon is szerencsés, mert az egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozást hihetetlenül könnyű fenntartani, ha ilyen szuper alapanyagokat is felhasználhatunk a konyhában! Ám egyre többen térnek át tojásmentes étrendre, de nem csak vegán életmódból kifolyólag dönthetnek így, hanem tojásallergia vagy tojásintolerancia esetén is, hiszen ilyenkor elengedhetetlen az étrend mentesítése a tojástól és tojásos ételektől.

Mi az a tojásallergia vagy intolerancia?

A tojásallergia és intollerancia a világon a leggyakoribb ételérzékenység. Tojásallergia esetében a tojásban található fehérjék az immunrendszer túlzott reakcióját váltják ki. Az intolerancia kevésbé súlyos, és nem aktivizálja az immunrendszert, de tünetei szintén kellemetlenek, és okot adnak a tojás fogyasztásának mellőzésére legalább egy pár hónapos időszakra. A tyúktojás több tucat különböző fehérjéből áll, amelyek közül több is allergiás vagy intoleranciás reakciókat válthat ki, de csirkehús vagy más állati tojások fogyasztása során előfordulhat keresztallergia is. A legtöbb gondot főként a tyúktojás fehérjéi okozzák, de sokaknál a tojássárgája iránti érzékenység is megfigyelhető.

Tojásallergia tünetei

A tojásallergia súlyos, akár életveszélyes tüneteket is okozhat, beleértve az anafilaxiás sokkot is. A tünetek közé tartoznak olyanok is, mint a bőrkiütés, orrdugulás, hányás, asztma jelei és a légutak beszűkülése. Az allergia általában gyerekkorban alakul ki, de jó hír, hogy nagyszámban felnőtt korra kinövik, és abban az esetben minden gond nélkül vissza lehet vezetni a tojást az étrendbe.

Tojásintolerancia

Az intolerancia enyhébb tünetekkel jár, és nem okoz immunreakciót. Egy pozitív intoleranciateszt után pár hónapos mentes diétát kell követni, majd fokozatosan visszaemelhető a tojás az étrendbe. Ilyen esetben tehát nem cél a tojás végleges elhagyása, de a mentes étkezés időszaka alatt feltétlenül kerülni kell mind a tojást, mind pedig a tojást tartalmazó ételeket.

Mire figyelj, ha tojásallergiával kell szembenézned?

Az allergia esetén nincs mese, a tojást, avagy az allergént ki kell iktatni a konyhából, és csalónap sem játszik! A készen vásárolt ételek címkéjén az összetevőket mindig figyelmesen el kell olvasni, hogy tartalmaznak-e tojást. Ez eleinte nagyban megnehezítheti a vásárlást, de idővel kialakul ebben is a rutin, és napról napra könnyebb lesz.

A tojás helyettesítése otthon készített ételeinkben:

A tojás nélküli sütés-főzés nem lehetetlen feladat, bár elsőre biztosan kihívásnak tűnik. Fontos figyelembe venni, hogy a tojás mellőzése esetén nem csak az a megoldandó probléma, hogy valami mással tartsuk egyben a süteményeket, tésztaféléket, de a tojás kerülése miatt kieső tápanyagokat is pótolni kell valami mással. Érdemes dietetikus segítségét kérni, mert utóbbi nehezebb feladat lehet, márpedig az esszenciális tápanyagok megfelelő mennyisége étrendünkben elengedhetetlenül fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Számos helyettesítő és pótló tipp létezik, amelyek segíthetnek a tojásmentes étrend betartásában, és az új életmód kialakításában.

Hogyan pótolhatjuk a tojást ételeinkben?

Léteznek házi praktikák, például lenmagliszttel, chia maggal vagy útifű maghéjjal is ki tudjuk váltani esetenként a tojást az ételekben. Ezek a megoldások alacsony szénhidráttartalmúak, így szénhidrátcsökkentett diétában is alkalmazhatóak:

  • 1 evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál liszttel keverve megfelel egy tojásnak.

  • 1 evőkanál útifű maghéj vagy útifű maghéjliszt 5 evőkanál vízzel keverve szintén egy tojást alkalmas pótolni.

  • 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízbe áztatva egyenlő egy darab tojással.
    Ezen kívül léteznek kifejezetten tojáshelyettesítő termékek, amik komplex összetevőikkel méginkább képesek a tojás fizikai jellemzőit utánozni, és pótolni a tojás funkcióit az ételkészítésben. Ide tartozik a hozzávalók megkötése és összetartása, az állag és textúra javítása, valamint az étel összetevői keveredésének segítése, ami sütemények esetében különösen fontos. A Dia-Wellnes kínálatában teljes tojás helyettesítésére is található tojáspótló, de sárgája és külön fehérje kiváltására alkalmas por állagú készítmény is elérhető.

Mi a teendő, ha tojásallergiás reakciókat tapasztalsz?

Ha a tünetek arra adnak okot, hogy tojásallergiára vagy tojásintoleranciára gyanakodj, akkor feltétlenül fordulj szakemberhez! Ne feledd, az interneten fellelhető cikkek nem elegendőek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsd, hogy érintett vagy ebben a fajta ételérzékenységben, és a tojás valóban egy olyan összetett és értékes tápanyagforrás, amit nem érdemes megalapozatlan okokból kerülni. Arról nem is beszélve, hogy a tüneteknek más oka is lehet, ezért feltétlenül fordulj szakemberhez, aki elvégzi az intolerancia vizsgálatot, hogy megbizonyosodj a pontos diagnózisról, és a problémádra megfelelő kezelést kaphass.

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére