Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Az agaragar a zselésítés új dimenziója!

@kalivodatimi
Vörös algából készült agar agar por, vegán zselésítő anyag színes desszertekhez és gumicukrokhoz
Az agaragar már a vegán konyhában is teret hódított magának, hiszen ez a zselésítő anyag a zselatinnal ellentétben egy növényi alapú zselatin alternatíva, amelyet a vörös algából nyernek ki. Különösen nagy előnye, hogy íztelen, szagtalan és színtelen, ezért biztonságosan használható anélkül, hogy negatívan befolyásolná az ízét vagy az illatát az ételnek. Ráadásul sokkal szilárdabb zselét készíthetünk belőle, mint a zselatinból, így házi vegán gumicukorhoz is tökéletes és könnyen használható alapanyag.

Az agaragar használata:

Bármely receptben használhatunk agaragart, amely zselatint igényel, beleértve a szószokat, zselés alapú desszerteket, pudingokat és krémeket. Az agaragar használata roppant egyszerű, és nem is tér el a zselatin használatától. Zselatinhoz hasonlóan az agaragart is felforraljuk a folyadékban, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. A kész elegyet hűtőszekrényben hagyjuk, hogy megszilárduljon. Főzés közben ételszínezék is adható hozzá, így színes zseléket is készíthetünk vele.

Az agaragar előnyei:

Az agaragar alacsony kalóriatartalmú, ideális lehetőség azok számára is, akik fogyókúráznak. Ráadásul cukormentes desszertekhez kalóriamentes édesítővel is készíthető belőle zselé. Mivel alacsony szénhidráttartalmú zselatin alternatíva, low carb és ketogén diétába is beilleszthető.
Az ázsiai kultúrában az agaragart az emésztőrendszer támogatásának érdekében is fogyasztják. A növényi rostokban gazdag agaragar segíthet a bélmozgások javításában, és támogathatja a bélrendszer egészségét.

Miért használjunk zselatin helyett inkább agaragart?

A zselatin egy állati eredetű, tiszta fehérje, amit az állati szövetekből, például a bőrből, inakból és csontokból vonnak ki. A zselatin fő alkotóeleme a kollagén, amelynek hő hatására történő bomlása révén jön létre a zselatin. Azok az állatok, amelyekből a zselatin származik, gyakran hormonokkal, antibiotikumokkal és más kémiai anyagokkal voltak kezelve, emiatt a zselatin tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre. A zselatinnal szemben az agaragar nem tartalmaz állati termékekből származó káros anyagokat.

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére