Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Aszalt gyümölcsök fogyasztása egészséges?

@kalivodatimi
Aszalt gyümölcsök fogyasztása egészséges? - Figyeljünk oda a mértékkel való fogyasztásra
Mint mindenben, ebben is az ökölszabály egyetlen szóban megfogalmazható: mértékkel! A mérték vagy lépték pedig ebben az esetben igen aprócska, tehát pár szem aszalt gyümölcs elfogyasztása még rendben van, de ha nekiesünk egy egész zacskónak, az már jócskán túllépi a határt.

Őszi téli hónapok sztárja az aszalt gyümölcs:

Sajnos hidegebb hónapokban nehezebb friss gyümölcshöz jutni, áruk is magasabb, mint nyáron, amikor szezonálisan számos gyümölcsfajta megterem hazánkban. Télen nagyon nagy a távolról exportált egzotikus gyümölcs kínálat, amiről a legtöbben már tudják, hogy bármennyire is csábítóan néznek ki, hosszú utat tesznek meg, hogy hazánk üzleteinek polcaira eljussanak, és frissességüket, zamatjukat, textúrájukat nem puszta szerencsével tudják megőrizni az út során, hanem vegyszeres tartósításnak köszönhetően. Éppen emiatt inkább sokan az aszalt gyümölcsökhöz nyúlnak ilyenkor, pedig bizony ezek is sokszor tartósítva vannak, hogy a zacskós csomagolásban ne penészedjenek meg, ráadásul számos ilyen termék cukor hozzáadásával készül annak tetejében, hogy az aszalványok cukortartalma anélkül is igen magas.

Cukortartalom az aszalt gyümölcsökben:

Ha szeretnénk hazai gyümölcsöket aszalt formában fogyasztani szezonon kívül, akkor termékválasztásnál a legfontosabb szempont az legyen, hogy az adott termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Amennyiben igen, nem érdemes megvásárolni, mert lehet találni olyat is, ami hozzáadott cukortól mentes. Az aszalás során a gyümölcsök jelentősen veszítenek nedvesség-tartalmukból, tömegük és térfogatuk csökken, de a cukortartalom változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy ha túlzottan belefeledkezünk egy csomag aszalt szilvába, döbbenetes mennyiségű cukrot és kalóriát tömhetünk magunkba szinte észrevétlenül. Sokkal ideálisabb fagyasztani vagy fagyasztott gyümölcsöt vásárolni, ugyanis a fagyasztás során is megőrzik a gyümölcsök a vitamin- és ásványi anyag tartalmukat.

Vitamin és ásványi anyag tartalom az aszalt gyümölcsökben

Szárítás során a gyümölcsök vizet veszítenek, de értékes tápanyag tartalmuk megmarad, ezért vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban ugyancsak gazdagok. Igen ám, de hiába tápanyagdúsak és gazdagok rostokban, ha cserébe magasan koncentrált a cukortartalmuk, ezért semmiképpen sem tekinthetünk rájuk úgy, mint amivel feltölthetjük vitaminraktárainkat. Ebből a célból inkább fogyasszunk zöldségeket, az aszalt gyümölcsök fogyasztását pedig korlátozzuk, és válasszunk olyan készítményeket, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és tartósítószert. Például a goji bogyó szénhidráttartalma alacsonyabb a mazsoláénál vagy az aszalt szilváénál, és különösen kedvező az egészségre, mivel többek között erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatású. Az ázsiai és kínai orvoslásban igen nagy szerepe van a goji bogyónak, és az egészségre gyakorolt hatásának. Ideális szárított nassolni való, de az elfogyasztott mennyiségre a goji bogyó esetében is figyelni kell, napi 20-30 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle.

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére