Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Vissza az egészséges táplálkozáshoz!

@kalivodatimi
Szeptembertől új lendület a diétában!
A nyári időszakban sokak számára kihívás betartani az egészséges táplálkozás alapvető szabályait is. Nem csoda, mert ezekben a hónapokban több a közösségi program, gyakran idegen helyen, vendégségben vagy bisztróban, étteremben étkezünk, váratlan programok is akadnak, így nehéz tervezni, de pláne bizonyos alapanyagok, például a cukor és finomliszt mellőzésére odafigyelni.

A meleg napokon a mozgás sem olyan könnyű, hőségben hajlamosak is vagyunk elhagyni magunkat, többet pihenni, sokat ülni. A tikkasztó hőségben hűsítő ételekre vágyunk, ami gyakran a túlzott édes gyümölcs fogyasztásában vagy fagyizásban végződik. Így tényleg nem könnyű az egészséges életmódra összpontosítani, pedig milyen sokan szeretnének még akár a nyaralás előtti utolsó napokban fogyókúrába is belekezdeni, és gyorsan megszabadulni néhány kilótól, miközben eleve nehezített pálya diéta szempontjából a nyár!

Előzd meg az éhségrohamokat!

Hihetetlen, de igaz, hogy könnyen megtéveszthet bennünket a szomjúság érzése, mivel nagyon hasonlít az éhséghez. Amikor már száraz a nyelvünk, sűrűnek érezzük a nyálunkat, akkor a kiszáradás jelei elég egyértelműek, pontosan tudjuk, hogy folyadékra van szükségünk, de kezdetben még tapasztalhatjuk úgy, hogy csak valamilyen étel esne jól. Ha a szomjúság jeleit félreértelmezve eszünk valamit, akkor plusz kalóriákat veszünk magunkhoz, és ha továbbra is elégtelen a folyadékbevitel mindemellett, akkor újra és újra úgy érezhetjük, hogy ennénk még. A magas cukortartalmú hűsítő ételek, mint a fagyi vagy jégkrém, még tetézik is a bajt, mert magas glikémiás indexükkel az egekig emelik a vércukrot, méghozzá nagyon hirtelen. A vércukorszint leesik, és beköszönt a kínzó éhségérzet már megint. Ennek eredményeképpen újra és újra eszünk, holott csak egy pohár vízre lett volna szükség, ugyanis amit tapasztaltunk, az valójában nem éhségérzet volt, hanem a folyadékhiány tünete. Rendszeres ivással ez megelőzhető, de ha elhanyagoljuk a folyadékbevitelt, és éhség jeleit tapasztaljuk, akkor is érdemes evés előtt egy pohár vizet meginni, mert könnyen lehet, hogy szomjasak voltunk, nem is éhesek. Fontos tehát odafigyelni a folyadékbevitelre, megelőzni a dehidratációt, és ugyanilyen fontos az elektrolit pótlásra is figyelmet szentelni annál is inkább, mert a test hőmérséklet szabályozását is befolyásolják ezek. A meleget is könnyebben viseljük, ha a szervezetünk folyadékegyensúlya nem borul fel.

Kerüld el a lelkifurdalást!

A túlevés sokszor lelki eredetű problémából fakad. Ez összetett kérdés, millió kiváltó oka lehet annak, hogy nem érzi valaki, hol a határ, mennyi étel volt elegendő, és lehet komoly evészavar is a háttérben, aminek orvoslásához pszichológusra van szükség. Sokszor a kudarcélmény, a lelkifurdalás, stressz sarkall arra, hogy étellel vigasztalódjunk. Gyakran így fulladnak kudarcba az életmódváltó próbálkozások vagy fogyókúrák: egy kis baki után jön a lelkifurdalás, kiütéssel győz, és a vigaszt finom falatokban keressük. Féktelen habzsolásba csap át a pár megengedő falat. Valójában nincs olyan a táplálkozásban, hogy bűn vagy csalás, és bármit is ettünk meg, nem kell érte bűnhődni. Étellel és evéssel kapcsolatban a lelkifurdalás, önvád, bűntudat mind evészavarra utalnak, és semmilyen esetben sem normális érzések. Ha nincs lelki problémád, akkor bizony gond nélkül képes vagy túllendülni azon, hogy eltértél a diétádtól, és tudod magabiztosan folytatni az egészséges táplálkozást a céljaidnak megfelelően. Ha a nyári hónapokban voltál megengedőbb, és elfogyasztottál pár lángost és fagylalt gombócot, na meg néhány koktél is lecsúszott a barátokkal, akkor ezen sem kell kiborulni.

Szeptember sokak számára az újrakezdés hónapja:

Nem csak az iskolakezdés közeledik, hanem ezzel együtt egy új fejezet is az évben. Ahogy a nyár a vége felé közeledik, egyre inkább visszatér minden a régi kerékvágásba, és ez a kevésbé nyüzsgő időszak jó lehetőségeket kínál a táplálkozásunk visszaállítására. A diéta betartása is könnyebb lesz, és az enyhébb időjárás különösen kedvez majd a szabadtéri mozgásnak, legyen az kocogás vagy akár nagy gyaloglások. A nyár végével itt az ideje, hogy újra fókuszáljunk táplálkozásunkra. Tervezzük meg, gondoljuk át, hogy mit eszünk, és térjünk vissza a kiegyensúlyozott, egészséges étrendhez.

Ne feledd, az egészséges táplálkozás nem csak a testednek, de a lelkednek is felszabadító! Újulj meg kívül-belül azzal, hogy különös figyelmet szentelsz az ételeidre és azok minőségére. Ezzel újra fogod alkotni önmagad!

Ha pénztárcabarát, mégis kivételesen minőségi alapanyagokat keresel, akkor a Nature Cookta termékcsalád ideális választás reformtáplálkozás és diéta esetén, mert kínálatában kiváló minőségű liszteket, cukorhelyettesítőket és további egészséges alapanyagokat találsz. Fedezd fel a tudatos táplálkozás előnyeit a nagyszerű áron elérhető Nature Cookta termékekkel!

Ajánlott cikkek:

1. Kinek ajánlott életmódot váltani?
2. Ne éheztesd magad!
3. Miket vásárolj, ha elkezded a ketogén diétát?

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére