Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Stevia termékcsomag

Mi az a stevia?

Stevia (sztívia) egy Dél-Amerikában őshonos növény, aminek különböző gyógyhatásokat is tulajdonítanak, így édesítőszeren kívül gyógyteát is szoktak készíteni a Stevia rebaudiana növény leveleiből. A stevia növényből kinyert steviol-glikozidokat édesítőként hasznosítják, ugyanis ez hatóanyag felelős az édes ízért. Ez a megdöbbentően édes kivonat 200-300-szor is erősebben édesít a cukornál, és még egészségünkre gyakorolt hatása is összehasonlíthatatlan a cukoréval, például a fogainkat sem károsítja ellenben a cukorral. Míg a cukor számos betegség és egészségügyi probléma kiváltója lehet, addig a stevia fogyasztása kifejezetten jó hatást gyakorolhat a szervezetünkre. Mellette szól többek között, hogy nem tartalmaz kalóriát, sem felszívódó szénhidrátot, és nem emeli meg a vércukorszintet, glikémiás indexe 0. Cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők és ketogén diétát követők is használhatják ételeik és italaik édesítésére a stevia édesítőszereket. Aki fogyni szeretne, szintén nyugodtan használhat steviát édesítésre. 

Biztonságos a stevia fogyasztása?

Manapság számtalan édesítőszer közül választhatunk, ha szeretnénk kizárni étrendünkből a cukrot, viszont nem mindegyik édesítő egészséges. Számos cukor helyettesítő például ugyanolyan hatást gyakorol a szervezetre, mint a finomított cukor. A stevia viszont kifejezetten jó választás, hiszen antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, és segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a vérnyomást. A stevia növénynek antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, valamint pozitívan hat az emésztésre. Zéró kalóriás édesítő, szénhidráttartalmát pedig az emberi szervezet nem metabolizálja, így a sztívia édesítőszer nem játszik szerepet az elhízásban.

Miért érdemes eritrit-stevia keveréket választani?

A tiszta steviának keserű utóíze lehet, ezért gyakran keverik más édesítőszerekkel, hogy a cukorhoz leginkább hasonlítson az íze. A stevia és eritrit keverék a legnépszerűbb édesítő, ami azért is ideális párosítás, mert az eritrit is kalória- és szénhidrátmentes, és kiegyensúlyozzák egymás utóízeit, így ennek a keveréknek az íze és édesítő hatása a cukoréval szinte teljes mértékben megegyezik. Ez a keverék kiválóan oldódik, alkalmas hideg és meleg ételek édesítésére, valamint sütéshez is megfelelő édesítőszer. 

Az oldal tetejére