Leírás
A Nature Cookta Mákolaj hidegen sajtolt fűszere a különböző édességeknek és a halaknak. Készítése a vegyi anyagok és tartósítószerek teljes kizárásával történik. Tartályban való ülepítés után szűrik, majd palackozzák. A pirított mákra emlékeztető illatú és világossárga színű mákolaj sokrétűen felhasználható a paleolit, vegán és vegetáriánus étkezésben is.
A mák történelme
Eredete pontosan nem ismerhető, őshazája Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán területére tehető. Már Hippokratész i. e. 460-ban született írásában is szerepel, hogy az egyiptomiak és a görögök is termesztették és használták a mákot. Az ókoriak mákszemekkel megszórt kenyeret sütöttek ki és alapfogásként adták az olimpiára készülőknek. A görögök a mákvirágot Afrodité istennővel azonosították. A monda szerint a jövendőmondásra is használt mákszemek Adonisz könnyeiből jöttek létre, amikor a szerelmét siratta. Kr. e. 4000-ben már a sumérok rajzain is megjelent ez a Közép-Ázsiából származó növény. Az egyiptomiak fehér lótuszának termesztése Nagy Sándor hódításai által a világ számos pontján elterjedt. Kivonatát a 19. században lámpaolaj, szappan, lakk készítésére is használták. A mák hazánk és a környékbeli országok konyhájának jellegzetes alapanyaga. A szerencsét és a bőséget jelentette az, ha valaki fogyasztott belőle. Számos süteményt készítenek belőle a magyarok, egyes országokban azonban csak a péksütemények díszítésére használják fel. Egyszerűnek mondható termesztése és sokrétű felhasználása tette népszerű alapanyaggá.
A mákolaj a konyhában
Az ókoriak mézzel vegyítve fogyasztották a mákot. Már ők is felismerték, hogy íze nagyon jól harmonizál az édes ételekkel. Nincs ez másképpen a belőle készített olajjal sem. A Nature Cookta Mákolaj egyedülálló aromája a péksüteményeknél, salátáknál és a gyümölcsleveseknél érvényesül a legjobban. Nagyon jó alkotóeleme a réteseknek, fagylaltoknak, palacsinta töltelékeknek. Az önteteket ízesítsd a citromon és a gránátalmán kívül mákolajjal is. Alacsony füstpontja (~120 °C) miatt magas hőfokú sütésekhez nem ajánljuk.
Összetevők, tápértékek
Összetevők: 100% mákolaj
A lenmagolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Száraz, hűvös helyen tartandó!