Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Házi lekvár cukor hozzáadása nélkül könnyen és egyszerűen +1 BÓNUSZ TIPP!

@kalivodatimi
Házi készítésű lekvár cukor nélkül, egészséges alternatívákkal, tartósítással.
Ebben a cikkben megosztunk néhány tanácsot, hogy milyen alapanyagokat érdemes választani, ha diétás házi lekvárt készítenétek!

A lekvárkészítés cseppet sem bonyolult művelet, de ha szeretnénk kihagyni belőle a cukrot, akkor már némi újratervezésre szükség van, ugyanis a cukornak a lekvárban nemcsak az édesség fokozásában van szerepe, hanem a tartósításban is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne kihagyható a cukor a lekvárból, sőt, mindenképp hanyagolni érdemes ezt az összetevőt az egészségünk és a testsúlyunk érdekében! Egy kicsit változtatunk a klasszikus recepten, és máris könnyen összedobhatunk egy egészséges, hozzáadott cukortól mentes, ráadásul alacsonyabb kalóriatartalmú házi lekvárt, ami jó ideig eláll majd a kamra polcán.

A tudatos táplálkozásban és egészséges életmódban egyáltalán megengedett a lekvárok fogyasztása?

Egyesek azt vallják, hogy az egészséges életmódba ilyen nyalánkságok nem férnek bele, mint a gyümölcslekvárok. Pedig az egészséges életmód nem egy börtön, hanem a lehetőségek széles tárháza, amiben megannyi egészséges alternatíva áll rendelkezésre még a cukor kiváltására is. Innentől kezdve egyenes az út, hogy a lekvárt is egészséges táplálkozásba, diétába beilleszthető módon állítsuk elő. Nem kell lemondásokkal élni, csak tudatosan és körültekintően kell alapanyagokat választani az ételeinkhez, így a lekvárunkhoz is.

Mitől lesz diétás egy lekvár, milyen alapanyagokat használhatsz fel?

Egyértelmű, hogy az egészséges lekvárokban és befőttekben a cukornak helye nincs. Az édesség miatt viszont így sem kell aggódni, mert az egészséges édesítőszerek, mint például a stevia vagy az eritrit ugyanazt a hatást képesek elérni, mint a cukor, mégsem jelentenek plusz kalóriákat, nem roncsolják a fogakat, és nem képesek megemelni a vércukorszintet. Akár stevia, akár eritrit lesz a befutó édesítő, amit használni fogsz, mindenképp jól döntesz, mert mind a kettő beilleszthető akár fogyókúrába is. Léteznek keverékek is, mint például a Dia-Wellness PaleOk édesítő, amiben vegyítve van az eritrit és a stevia, így az eritritol édesítő ereje a steviola által olyan mértékben fel van erősítve, hogy negyed annyi mennyiség is elég belőle, mint kristálycukorból kellene. Ez ráadásul gazdaságos megoldás is!

A cukor tartósító erejét hogyan lehet pótolni?

A cukormentes, egészségtudatos házi lekvárban fontos a tartósításra figyelmet szentelni, ha nem tudjuk a kész lekvárt 1-2 napon belül elfogyasztani, mivel a hagyományos lekvár főzése során a hozzáadott cukornak a tartósítás az egyik fontos szerepe. Szerencsére semmilyen mesterséges, egészségre ártalmas adalékanyagra nincs szükség, hanem a tartósítás érdekében elegendő a lekvárhoz citromsavat adni, ami egy természetes tartósítónak számít.

Válaszd a Nature Cookta étkezési citromsavat mentes lekvárod tartósításához:

A citromsav az élelmiszeriparban is széles körben használatos alapanyag, jelölése a termékek csomagolásán E330. Ez a természetes, szerves sav roppant sokoldalú, ugyanis ízesítéstől a tartósításon át az állagjavító tulajdonságig számos módon hozzá tud járulni ahhoz, hogy ételeink finomabbak és egészségesebbek legyenek. Az egészséges befőttekben az aszkorbinsav mellett a citromsav is szóba jöhet, mint egészséges alternatíva a tartósításra. Savanykás, citrusos ízvilága kiemeli az édes ízeket, frissítővé teszi az ételeket és italokat.

+1 TIPP, így készíts kevés gyümölcsből sok lekvárt:

Nem kell temérdek gyümölcs ahhoz, hogy lekvárt főzz. Persze, minél nagyobb a gyümölcstartalom, annál finomabb, de előfordul, hogy épp csak egy marék gyümölcs akad otthon. Sebaj, kevésből is lehet sokat kihozni: ha nincs sok gyümölcsöd, mégis szeretnél cukormentes lekvárt összedobni otthon, akkor nyugodtan adj hozzá vizet, hogy növeld a mennyiséget, édesítsd ízlésed szerint, és a sűrítést bízd az egyik legjobb növényi zselésítőre, a Nature Cookta pektinre, vagy agar-agarra! Ennek segítségével bármikor készíthetsz gyümölcsös zselét, akár télen is fagyasztott gyümölcsökből.

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére