Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Fogyás máról holnapra

@kalivodatimi
Fogyás máról holnapra - lehetséges?
Egyáltalán nem egyedi eset, hogy valaki egyik napról a másikra szeretne megszabadulni az évek alatt felszedett plusz kilóktól. Hogy irreális-e ez a vágyálom, az nem is kérdés.

Ahogy egycsapásra elhízni sem tudunk, úgy a fogyókúrát sem lehet pillanatok alatt letudni. Hiába hajszolja bele magát bárki is drasztikus éhezésbe, nagymértékű kalóriamegvonásba, hamarabb lesz a dolognak rossz vége, mint pozitív kimenetele. A koplalás izomvesztéssel is jár, ami lehet, hogy a mérleg nyelvét látszólag a kívánalmaink szerint befolyásolja, hiszen a számok elkezdenek csökkenni, a testsúly egyre alacsonyabb lesz, azonban nem mindegy, hogy mi az, amit elveszítünk: haszontalan, felhalmozódott zsírtöbbletet vagy fontos izomszöveteket! Utóbbitól senki sem szeretne megszabadulni, a testsúly normalizálásához ugyanis az elraktározott zsírból kell lefaragni.

Energia szükséglet

Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, akárcsak az autó motorjának üzemanyagra, hogy meg tudja hajtani a kerekeket. Ha drasztikus fogyókúrába kezdünk, a táplálékot pedig túl nagy mértékben megvonjuk, azaz éhezni kezdünk, az olyan, mintha az autótól várnánk el, hogy üzemanyag nélkül legyen képes elszállítani minket A-ból B-be, vagy túl kevés benzinnel vigyen el minket messzire. Energiát kell bevinnünk, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, márpedig a túlzottan szigorú és kínzó ételmegvonással a szervezet működését veszélyeztetjük. Az ideális fogyókúra nem kínzás és nem oroszrulett, nem éhségsztrájk! Természetesen ahhoz, hogy a tartalékok, zsírraktárak fogyatkozni kezdjenek, szükség van energiahiányra, vagyis kalóriadeficitre, de mint mindenben, ebben is kulcsfontosságú a mértékletesség, a napi energiaszükséglet figyelembe vétele.

Egészséges mértékű kalóriamegvonás és fogyás

Az alapanyagcsere értéke az a mennyiségű minimális energia kalóriaértékben meghatározva, melyre nyugalmi állapotban is szükségünk van az alapvető élettani funkciók, szervek működéséhez. Ez a napi kalóriaszükséglet 60-70%-át fedi le, tehát normális kalóriabevitel mellett az elfogyasztott ételek nagyrésze testünk működéséhez szolgáltatja az energiát, a fennmaradó kalóriákat pedig plusz aktivitással tudjuk elégetni. Az alapanyagcsere angol megnevezése a Basal Metabolic Rate, avagy BMR. Ennek értéke nem egy általános szám, ami mindenkire egytől egyig igaz, hanem mindenkinél eltérő függően a nemétől, korától, testi adottságaitól, táplálkozási szokásaitól, fizikai aktivitásától (beleértve a sportteljesítményt, de a munkahelyi megerőltetést is), valamint még a környezet hőmérséklete, klímája is hatást gyakorol rá. Amíg nem tudod, mennyi az alapanyagcsere igényed, addig nem tudod pontosan meghatározni, mennyi az a napi kalóriamennyiség, mellyel még szervezeted megkapja a feltétlenül szükséges üzemanyag mennyiséget, de a tartalékok felhasználása, a zsírégetés is be tud indulni. Léteznek internetes kalkulátorok, de kérheted szakember segítségét is, hisz egy szakember sokkal komplexebben tudja felmérni a szükségleteidet. Ezután napi kb. 500 kalória megvonásával, változatos, egészséges alapanyagokból összeállított étrenddel biztosan jó irányba fogsz elindulni, hogy elérd a kitűzött célodat. Ha szeretnéd fokozni a zsírégetést, akkor egyértelműen a sport lesz az, ami ebben segíteni tud, ugyanis fizikai aktivitással is kalóriát égethetsz el.

 

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére