Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Fitt süti csomag

Beleférnek a sütemények a fitt életmódba?

Kétségtelen, hogy lehet sütemények nélkül élni, de aki szereti az izgalmas desszerteket és az ínycsiklandozó édességeket, nem kell, hogy lemondásokkal éljen! Nagymamáink el sem tudták volna képzelni, hogy egy süteményt cukor nélkül süssenek meg, de évtizedekkel ezelőtt nem is igazán volt más, valóban egészséges és könnyen elérhető alternatíva az édesítésre. Manapság azonban az egészséges életmódba tökéletesen beleillő alapanyagok széles tárháza áll rendelkezésre, és szinte ugyanolyan egyszerűen beszerezhetőek, mint bármely hétköznapi alapanyag. Egészséges cukoralternatívákért sem kell messzire menni, ahogy a szénhidráttal teli gabonalisztek helyett is egy karnyújtásnyira találunk szénhidrátszegény és gluténmentes liszteket. Így könnyedén készíthetünk észbontóan finom és egészséges, fitt életmódba is beilleszthető süteményeket.

Mitől lesz “fitt” egy reform süti?

A szénhidráttartalom kulcsszerepet játszik abban, hogy az adott étel milyen hatást gyakorol a szervezetünkre. Fitt igazából nem a süti lehet, hanem mi magunk, ha odafigyelünk arra, hogy életmódunk ne legyen mozgásszegény, és ne fogyasszunk feldolgozott, üres kalóriákkal teli ételeket. Ha emellett a süteményeket reform alapanyagokból készítjük, akkor az bele fog illeni a fitt életmódunkba is, tehát lemondás helyett csak tudatosan kell táplálkozni. Egy reform süti lehet szénhidrátcsökkentett, és még kalóriaszegény is. Ha a cukrot eritritre vagy steviára cseréljük, máris elképesztő mértékben csökkenteni tudjuk a sütemények szénhidráttartalmát, hiszen ez a két egészséges édesítőszer nem tartalmaz az emberi szervezet számára emészthető szénhidrátot. Egy ételnek pedig minél alacsonyabb a szénhidráttartalma, annál kevésbé emeli meg a vércukor szintünket. Az étrendben fontos szerepet játszik a szénhidrátbevitel megfelelő szinten tartása, valamint a rendszeres testmozgás is, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában, mindez pedig az ideális testsúly eléréséhez vagy megtartásához elengedhetetlen.

Milyen liszttel érdemes reform süteményeket sütni?

A búzaliszt helyett használhatunk magliszteket, melyek nem csak egészségesebbek, de kiemelkedő gasztronómiai élményt is nyújtanak! Talán elsőre meghökkentő, hogy a búzalisztet száműzni kellene a konyhából. Elvégre a magyar gasztronómia egyik legfontosabb alapanyaga a búzaliszt, hagyományos ételeink garmadája készül liszt hozzáadásával. Csakhogy sokan cöliákiával vagy nem cöliákiás gluténérzékenységgel küzdenek, esetleg cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciások, és akik ebben érintettek, mindenképpen változtatni kényszerülnek az életmódjukon, beleértve az étrendben használt lisztfélék cseréjét is. Akik pedig low carb, paleo vagy ketogén diétára térnek át, szintén búcsút mondanak a gabonaliszteknek. Ez nem jelenti azt, hogy ők a jövőben ne tudnának akár kenyeret vagy süteményeket enni, ételeket sűríteni, hiszen megannyi más lisztféle áll rendelkezésre. Sütemények készítéséhez a két legelterjedtebb low carb liszt a mandulaliszt és kókuszliszt. Használatuk egyszerű, ízük aromás, de nem túl markáns, így édes süteménytől kezdve a sósig igen sok receptben kiváltható velük a gabonaliszt.

 
Az oldal tetejére