Leírás
Mi teszi egyedivé ezt a piskótát? Az, hogy meghekkeltük a kakaót!
Kellett egy kis varázslat a kakaóval, hogy ennek a piskótának még tökéletesebb legyen a rosttartalma, és még alacsonyabb a szénhidráttartalma. Nem spóroltunk ki belőle semmit, nem helyettesítettük aromával. Épp ellenkezőleg! Egy tudatos döntést hoztunk: a klasszikus kakaópor helyett a kakaó legértékesebb részével, kakaórosttal alkottuk meg ezt a rostmixet.
Ez az okos húzás nemcsak különlegessé teszi az ízvilágot, hanem táplálkozási szempontból is egészen más szintre emeli ezt a sütit!
✅ Rostban gazdag kakaós rostmix süteménykészítéshez
✅ Gluténmentes, tejmentes, szójamentes
✅ Nem tartalmaz hozzáadott cukrot
✅ Alacsony szénhidráttartalmú süteménykeverék
✅ Emésztést támogató, laktató rostokban bővelkedik
✅ Egyszerűen elkészíthető, még tojáshabot sem kell hozzá felverned
Mi az a kakaórost, és miben különbözik a kakaóportól?
A kakaórost is a kakaóbabból származik. Amikor a kakaóvajat kipréselik a babból, visszamarad egy zsírtalanított, rostban gazdag száraz anyag. Ezt tovább szárítják, finomítják, és így születik meg a tiszta kakaórost. Íze megőrzi a kakaóbab jellegzetes aromáját és színét, de tápértékét tekintve sokkal jobban illeszkedik a szénhidrátcsökkentett étrendhez, mint a hagyományos kakaópor.
Hogy szemléletesebb legyen a kakaópor és kakaórost közötti különbség, íme egy rövid összehasonlítás:
Míg a klasszikus kakaópor egy intenzív ízű, sötét színű, zsírosabb por, amit ízesítésre és színezésre használunk, addig a kakaórost egy valódi diétás különlegesség, ami a sütemény tápértékeit is képes optimalizálni.Tulajdonság | Kakaópor | Kakaórost |
---|---|---|
Szénhidráttartalom | 10–15 g / 100 g | 1–2 g / 100 g |
Rosttartalom | 10–20% | 60–70% |
Zsírtartalom | 10–12% | 1% alatt marad |
Szerepe | Ízesít, színez | Színez, enyhén ízesít, fokozza a rostbevitelt |
Kalóriatartalma | 300-400 kcal / 100 g | 150-200 kcal / 100 g |
Miért jobb választás a kakaórost, mint a kakaópor?
A kakaórost szinte teljesen szénhidrátmentes, ugyanakkor rendkívül magas rosttartalommal büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy szép barna színt ad a tésztának, miközben alig visz bele plusz kalóriát vagy szénhidrátot. Ez különösen fontos, ha valaki szigorúan figyel a vércukorszintre, szénhidrátbevitelre vagy a kalóriatartalomra.
Összefoglalva tehát ezért esett a választásunk a kakaórostra:
A kakaórost szinte teljesen szénhidrátmentes, ugyanakkor rendkívül magas rosttartalommal büszkélkedhet. Ez azt jelenti, hogy szép barna színt ad a tésztának, miközben alig visz bele plusz kalóriát vagy szénhidrátot. Ez különösen fontos, ha valaki szigorúan figyel a vércukorszintre, szénhidrátbevitelre vagy a kalóriatartalomra.
✅ Minimális a szénhidrát- és zsírtartalma
✅ Magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést, és hosszabban eltelít
✅ Szép barna színt kölcsönöz, így látványában klasszikus kakaós hatást kelt, de extra kalóriák és magas szénhidráttartalom nélkül
✅ Egészségestudatos kuriózum, egy olyan alapanyag, amit kevés termékben találsz meg
Már láthatod, hogy ebben a rostmixben tényleg nem egy hétköznapi összetevő kapott helyet, hanem egy csúcskategóriás megoldás, ami az élményt és a legfontosabb diétás szempontokat is tökéletesen ötvözi.
Recept 27 cm-es tortaformához:
- 8 tojás (M)
- 20 ml olíva olaj
- 100 g Fibriya piskóta Rostmix
- 80 g Fibriya Balance Édesítő Mix
Elkészítés:
Keverd össze a tojásokat (nem szükséges tojáshabot felverni) vajat, édesítőt. Addagold hozzá a rostkeveréket, és dolgozd bele a masszába. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába. (Kissé olajozd meg a sütőpapírt is.) Süsd előmelegített, 170 °C-os sütőben 25–30 percig. (Tűpróba ajánlott)
Összetevők, tápértékek
Összetevők: Élelmi rostok (természetes növényi cellulóz, kakaórost); sűrítőanyagok: útifűmaghéj liszt, konjakgumi, xantángumi, taragumi; Térfogatnövelő szer: nátriumhidrogén-karbonát; Savanyúságot szabályozó anyag: GDL (glükono-delta-lakton), aszkorbinsav
Allergéneket nem tartalmaz!
Átlagos tápérték | 100 g termékben | 100 g kész piskótában* |
---|---|---|
Energia | 218 kcal / 911 kJ | 165 kcal / 691 kJ |
Zsír | 1,78 g | 10 g |
- amelyből telített zsírsavak | < 0,4 g | 4,2 g |
Szénhidrát | 7,9 g | 1,8 g |
- amelyből cukrok | < 0,4 g | 0,4 g |
Rost | 68,65 g | 11,8 g |
Fehérje | 7,81 g | 10,5 g |
Só | 5,45 g | 0,95 g |
* Az értékek az ajánlott recept alapján lettek kiszámítva.