A zab az egészségtudatos konyha egyik kedvenc alapanyaga, amit sokan pehely és liszt formájában is előszeretettel fogyasztanak. Kiváló müzlihez és zabkásához, míg a lisztje tápanyagokban gazdag, gluténmentes alternatívát jelent a búzaliszt kiváltására. A zab komplex szénhidrátforrás és bár alacsony a glikémiás indexe, a feldolgozottság függvényében ez változik, milyen hatást gyakorol a vércukorszintre: például a pehely kisebb inzulinválaszt vált ki, mint a finomra őrölt lisztes formája. Búzaliszt helyettesítésére gluténmentes étrend esetén is használható, és cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják.
Miért kaphat helyet a zabliszt és a zabpehelyliszt is az egészséges ételeidben?
Ezek a lisztek jóval egészségesebbek és táplálóbbak, mint a finomliszt. Kiemelkedő a magnézium, vas, foszfor és B-vitamin tartalmuk, amelyek létfontosságúak a szervezet normális működéséhez. Mindkét liszt rostban gazdag, így elősegíti az egészséges emésztést, növeli a teltségérzetet és tartós energiát biztosít. A zabban található béta-glükán nevű élelmi rost az immunrendszer támogatásában is segít, és csökkentheti a koleszterinszintet.
Zabliszt vs. zabpehelyliszt: Miben térnek el?
Az állagukban van a legnagyobb különbség: a zabliszt sokkal kisebb szemcseméretűre őrölt liszt, míg a zabpehelyliszt durvább szemű. Némi eltérés az ízükben is van: a zabliszt intenzívebb ízű, mert a nyers zabszemekből készül, de a zabpehelyliszt már feldolgozott zabhelyből. A zabszemek hántolásával és gőzölésével készítik a zabpelyhet, ezáltal íze enyhébbé válik. Emiatt a zabpehelyliszt lágyabb ízvilágú, míg a zabliszt erőteljesebb aromával rendelkezik, ránézésre mégis a búzaliszthez hasonlóbb. Mindkét liszt megőrzi a zab tápanyagait, de a zabpehelyliszt kevesebb fehérjét és több rostot tartalmaz, a zabliszt viszont jobb fehérjeforrás.
Hogy mikor melyik lisztet választod, az szerencsére szinte mindegy is, mind a kettő működik a receptekben. Mind a zabliszt, mind a zabpehelyliszt remekül helyettesíti a búzalisztet, sós és édes ételekhez is jól illeszkedik. Sütemények és kenyerek alapanyagaként is kiválóak, és főzelékek sűrítésére is használhatók.