Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Érdemes bio alapanyagokat vásárolni?

@kalivodatimi
Érdemes bio alapanyagokat vásárolni? - mi számít bio-nak?
Nem véletlenül érezhetjük azt, hogy lépten-nyomon rákot okozó élelmiszerekkel fenyegetnek minket. Nyomasztó és ijesztő, és néha úgy érzi az ember, hogy egyszerűen nem lehet a mai világban egészségesen étkezni, hiszen minden vegyszerekkel kezelt és adalékanyagokkal van teletömve, bármihez is nyúlunk a boltban. Azért szerencsére nem minden fekete vagy fehér.

Nem minden élelmiszer káros az egészségre!

Jól is néznénk ki, ha nem lenne választási lehetőség, és csak olyan alapanyagok állnának rendelkezésünkre, melyekkel számos káros anyagot juttatunk a szervezetünkbe! Vannak kiváló élelmiszerek, amiknek a fogyasztása hozzájárul az egészségügyi állapotunk fenntartásához, de akár javításához is, csak bizonyos szabályokat, szempontokat, és fogalmakat meg kell tanulni, hogy el tudjunk igazodni a kínálatban, és értsük, hogy mi milyen minőséget képvisel.
Kezdjük ott, hogy az élelmiszerek csomagolásán zavarba ejtően sok féle jelzővel, minősítéssel találkozhatunk, de nem mind jelenti azt, hogy az adott termék vegyszermentesen, és minden egyéb, az ökológiai gazdaságokra kiszabott feltételnek megfelelően lett előállítva. Például attól még, hogy valami organikus vagy vegyszermentes, nem feltétlenül bio is.

Mi számít bio-nak?

Ezt a minősítést kizárólag olyan élelmiszerek kaphatnak, melyek termőföldje már egészen 3 évre visszamenőleg vegyszermentesen lett kezelve. A biogazdálkodásoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük, mint például nem használhatnak szintetikus növényvédő szereket és műtrágyát sem. A gazdálkodás nem használhat rovarölőt és gyomirtót, kizárólag biológiailag lebomló szerek használata megengedett. Tehát nem csak a termesztett, előállított élelmiszer minősége fontos szempont, hanem a fentarthatóság és a környezet megóvása is, így a bio élelmiszerek fogyasztása túlmutat az egészséges táplálkozáson, egyenesen a környezetünk megóvásában is szerepet vállalhatunk vele, ha ezeket a minőségi alapanyagokat választjuk. Továbbá bio minősítést olyan élelmiszer nem kaphat, mely génmódosított növényi vagy állati alapanyagokból (GMO) készül, és nem tartalmazhat a termék mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket, színezéket, állagjavítót, ízfokozót.

Miért egészségesebb a bio?

A vegyszerekkel kezelt hagyományos élelmiszerekhez képest a bio élelmiszerek jelentősen magasabb tápanyagtartalommal bírnak. Bár ezek az élelmiszerek drágábbak, gondoljunk csak bele, mégis mennyivel jobban megéri valamelyest többet fizetni egy olyan termékért, ami vitaminokkal, ásványi anyagokkal lát el minket, tápláló, mint ugyanazt valamivel olcsóbban megvenni, de jelentősen alacsonyabb tápértékkel, tehát ár-érték arányban jobb a bio minőség. A nagyüzemileg előállított élelmiszerek olcsóbbak, de egészségünkre gyakorolt hatásuk cseppet sem pozitív, a szervezetműködéséhez nem képesek olyan mértékben hozzájárulni, mint arra szükségünk lenne. A magasan feldolgozott és finomított élelmiszerekkel üres kalóriákat veszünk magunkhoz, pedig tápanyagokban és ásványi anyagokban dús élelmiszerekre van szükségünk az egészségünk javítása és megőrzése érdekében. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy honnan származik és milyen eljárással készülő alapanyagok teszik ki étrendünk nagyrészét.

Tudtad, hogy a Fittpiac bio tanúsítvánnyal rendelkezik? Tevékenységünket ellenőrzött bio kereskedelemként végezzük, ami garantálja számodra, hogy minden nálunk kapható bio megjelöléssel rendelkező termék valóban bio minőségű. Tanúsítványunkat itt tekintheted meg: Link

Vissza ide: Életmód blog
Az oldal tetejére